Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Diversiteit en inclusie binnen een organisatie: respect, kansen geven en groeien

Re SoDo staat voor Re-integratie Sociaal Domein. De organisatie is in 2020 gestart door drie initiatiefnemers met een achtergrond in het sociale domein. Het re-integratiebureau helpt mensen met verschillende achtergronden om (weer) deel te nemen aan de samenleving en ondersteunt hen bij het vinden en behouden van een baan. Hierbij staat talent ontdekken centraal. Naast het helpen bij de re-integratie ondersteunt Re SoDo startende ondernemers en geven zij verschillende trainingen. 

Yakup Guney, adviseur en re-integratiecoach bij Re SoDo, vertelt waarom het belangrijk is dat er in een re-integratieproces rekening wordt gehouden met de culturele achtergrond van een persoon en hij gaat in op het belang van taal binnen een re-integratieproces. 

De samenleving als mozaïek van culturen 

Diversiteit en inclusie betekent voor Yakup vooral respect hebben voor elkaar en de verschillen tussen mensen zien als een voordeel in plaats van een nadeel. Yakup vertelt: “We leven in een samenleving waar veel diversiteit is. We hebben niet meer alleen contact met onze buren, de wereld is onze achtertuin; we zijn eigenlijk een soort wereldburger geworden. Door die ontwikkeling hebben we niet meer alleen te maken met mensen uit onze eigen bubbel, die dezelfde mening hebben. We krijgen nu te maken met mensen met een compleet andere achtergrond en denkwijze. Om toch succesvol te zijn, is het belangrijk dat we ons goed weten te bewegen tussen deze mozaïek van culturen en op een fijne en respectvolle manier met elkaar omgaan.” 

De kracht van diversiteit binnen de organisatie 

Bij Re SoDo is deze mozaïek van culturen ook goed zichtbaar: het bedrijf is opgezet door drie initiatiefnemers met verschillende culturele achtergronden die elkaar hebben gevonden in het sociale domein. Vanuit hun eigen inzichten en met hun eigen denkwijze en achtergrond vullen ze elkaar goed aan en blijven ze elkaar uitdagen om te groeien. Maar niet alleen deze kern van het bedrijf is divers, ook bij de flexibele schil van coaches is er veel diversiteit te zien. “We hebben een hele grote verscheidenheid aan coaches in dienst vanuit verschillende culturen en die verschillende talen spreken. Op deze manier kunnen we iedereen die bij ons terechtkomt beter begrijpen en helpen aan een beter toekomstperspectief. We hebben bijvoorbeeld coaches bij ons werken die ooit naar Nederland zijn gevlucht en nu zijn opgeleid tot coach en vanuit hun ervaring andere mensen willen helpen.” 

De persoonlijke zoektocht naar talent 

De aanpak bij Re SoDo is altijd persoonlijk en op maat. Met de grote verscheidenheid van coaches die in dienst zijn bij Re SoDo is er dus altijd wel een coach die de taal spreekt of de achtergrond van een persoon goed begrijpt. Volgens Yakup is dit essentieel om talenten bij iemand te ontdekken: “Soms woont iemand al jaren in Nederland, maar omdat diegene zich niet goed kan uiten of niet goed begrepen wordt, blijven talenten onontdekt. Een persoon blijft dan hangen in wat hij of zij al kent. Door met diegene in gesprek te gaan in een taal die ze wel goed spreken en hen te laten zien dat je hun cultuur begrijpt, ontdek je veel sneller wat iemand kan en waar iemand over gepassioneerd is. Vervolgens kan je gaan kijken hoe je die talenten in kan zetten op de arbeidsmarkt.” 

Taal is de sleutel 

Hoewel er veel wordt geïnvesteerd in het vinden van coaches die de taal van de werkzoekende spreken, benadrukt Yakup dat het leren van Nederlands essentieel is om goed te kunnen re-integreren: “Voor mensen is het belangrijk om zich thuis te voelen binnen Nederland, maar ook binnen een organisatie, taal is daarbij heel belangrijk. Het leren van een nieuwe taal gaat het best in de praktijk, dus bij de zoektocht naar een werkplek kijken we juist ook naar bedrijven waar Nederlands wordt gesproken. Wanneer iemand vervolgens de taal machtig is, wordt het ook makkelijker om op professioneel gebied te ontwikkelen en te groeien.” 

Vertrouwen uitstralen en kansen geven 

Diversiteit in een organisatie betekent nog niet altijd dat een organisatie ook inclusief is. Een werknemer moet zich ook wel welkom en geaccepteerd voelen in een organisatie. “Wanneer je mensen van heel veel verschillende culturen in je organisatie hebt werken, maar de managementfuncties en de leidinggevenden zijn allemaal hetzelfde, dan geef je eigenlijk de verkeerde boodschap af en zal je zien dat er uiteindelijk leegloop ontstaat. Je moet dus iedereen, los van kleur, vertrouwen geven en kansen geven om te bloeien binnen je bedrijf”, aldus Yakup. 

"Kijk verder dan je vooroordelen en ontdek de kracht van diversiteit en inclusie"

De grootste uitdaging op het gebied van diversiteit en inclusie zijn vooroordelen volgens Yakup: “We leven in een maatschappij waar veel vooroordelen zijn. Vooroordelen zijn eigenlijk helemaal niet erg, maar je moet er wel voor openstaan om verder te kijken. Wanneer je je vooroordelen overwint en echt gaat kijken naar iemands talent, dan kun je daar gebruik van maken. Dáár zit de kracht van diversiteit en inclusie.” 

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter