In augustus 2024 behaalde Prevermo de B Corp-certificering, een internationaal erkend keurmerk dat bedrijven beloont die een positieve maatschappelijke impact maken. Anne Hiddink, al drie jaar werkzaam bij Prevermo, nam het voortouw in dit proces. Ze vertelt meer over haar ervaringen en hoe zij het proces om B Corp gecertificeerd te worden heeft aangepakt.
Van SDG's naar een holistische aanpak
"Prevermo had al de Sustainable Development Goals (SDG's) omarmd en een aantal uitgekozen om actief mee aan de slag te gaan," vertelt Anne. "Met alle goede intenties, maar wat je dan eigenlijk krijgt, is dat je de doelen kiest waar je affiniteit mee hebt en waar je al een beetje goed in bent."
De B Corp-certificering bood een bredere, meer holistische benadering. "B Corp kijkt naar het totale plaatje," legt Anne uit. "Het betekent niet dat je op alle vlakken moet uitblinken - dat is ook een beetje een utopie. Maar het dwingt je wel om op alle vlakken even te kijken: wat doen we eigenlijk en vinden we dat oké?"
De certificering is opgebouwd rond vijf pijlers: bestuur, collega's, maatschappij, klanten en milieu. Voor Prevermo, een dienstverlener op het gebied van duurzame inzetbaarheid, paste deze structuur al bij het bestaande bedrijfsmodel, dat al gericht was op stakeholders als aandeelhouders, collega's, klanten en de maatschappij.
Het certificeringsproces
Het proces van certificeren begon met een uitgebreide zelfevaluatie. "Je moet wel echt een paar honderd vragen beantwoorden," vertelt Anne. Dit zorgde voor bewustwording: "We kwamen tot de conclusie dat we al veel waardevolle initiatieven hadden ontwikkeld, maar die waren niet altijd geborgd in beleid. Of ze kwamen niet altijd voort vanuit beleid of specifieke doelstellingen."
De evaluatie bracht ook blinde vlekken aan het licht waar nog weinig aandacht aan werd besteed. "Dit gaf zoveel energie dat we dachten: we gaan hiermee verder!"
Actie op alle fronten
Een van de verrassende inzichten was dat het certificeringsproces niet altijd om grote veranderingen draait. "Soms zit het in best wel veel kleine dingen die je vrij snel kunt implementeren," zegt Anne.
Zo ontwikkelde Prevermo bijvoorbeeld een beleid voor duurzame leveranciers. "Een duurzame leverancier heeft gewoon een streepje voor op een traditionele leverancier. Die mag zelfs iets duurder zijn."
Ook op het gebied van diversiteit en inclusie werden stappen gezet. "We hebben nu een goed doordacht diversiteitsbeleid, dat ingaat op ons streven in werving en selectie, onze inclusieve werkomgeving en inclusieve communicatie."
Medewerkers (nog meer) betrekken
Anne benadrukt het belang van het betrekken van collega's bij het certificeringsproces. "Ik heb een stuurgroep en ben eigenlijk verantwoordelijk voor het programma. Daarnaast hebben we drie werkgroepen die zich inzetten op verschillende thema's met bevlogen collega's."
Toch erkent ze dat niet alle medewerkers even betrokken zijn. "Voor sommige mensen voelt het nog steeds als een soort randzaak. Maar het gaat niet over een andere manier van werken, maar veel meer over bewustzijn van hoe je de dingen doet die je doet."
Om dit bewustzijn te vergroten, organiseerde Prevermo bijvoorbeeld bijeenkomsten over diversiteit en inclusie. "Door gewoon vragen te stellen, zoals 'welke vooroordelen denk jij dat mensen over jou hebben?', komen gesprekken veel dichter bij huis. Dan zie je dat iedereen eigenlijk al persoonlijke ervaringen met dit thema heeft opgedaan."
Toekomstplannen
Voor de toekomst heeft Prevermo ambitieuze doelen. Hoewel zij al CO2-neutraal opereren sinds 2023. Heeft het bedrijf zich ook gecommitteerd om 1% van de omzet te investeren in maatschappelijke impact.
Anne blijft gedreven om het draagvlak binnen de organisatie verder te vergroten: "Ik wil het draagvlak in het bedrijf nog groter maken. Je merkt soms dat collega's echt wel een haakje hebben, maar niet helemaal door hebben dat wij daar ook iets mee doen."
Meer lezen? Eerder verscheen er een artikel waarin Sven Rickli in gaat op het strategisch inzetten van duurzaamheid keurmerken. Heeft jouw organisatie ook een duurzaamheids keurmerk en zou jij hier meer over willen delen om andere OVAL leden te inspireren? Mail dan naar info@oval.nl.