In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun inspanningen te laten certificeren door onafhankelijke keurmerken. Maar wat is de waarde van zo'n certificering, en hoe kies je het juiste keurmerk voor jouw organisatie? Sven Rickli, Impact Directeur bij Prevermo, deelt zijn visie en ervaringen met het B Corp-keurmerk.
Een persoonlijke missie
Sven's fascinatie voor duurzaamheid begon zo'n twintig jaar geleden in Zwitserland, waar hij onder de indruk raakte van de zorgvuldige omgang met de natuur. "Zwitsers zijn heel erg zuinig op natuur. Mensen zetten daar eigenlijk zelfs nog de motor uit voor het stoplicht omdat zij heel zuinig zijn," vertelt hij.
Deze ervaring vormde de basis voor een diepgewortelde overtuiging: "De wereld beter achterlaten dan we hem hebben gevonden." Vanuit zijn achtergrond als psycholoog bracht hij dit samen met zijn fascinatie voor hoe mensen met elkaar omgaan en "zuinig op elkaar zijn".
Impact op meerdere gebieden
Bij Prevermo wordt impact gemeten op verschillende gebieden, die Sven samenvat in 6 pijlers:
- Markt: impact op klanten en de markt
- Medewerkers: vitaliteit en inzetbaarheid van personeel bij klanten
- Mensen: bevlogenheid en gezondheid van collega’s
- Milieu: ecologische impact
- Management: borgen van beloftes
- Maatschappij: sociale impact, waaronder "The Social Handshake" waarbij een deel van de salarissen naar goede doelen gaat
Voor Prevermo was B Corp een logische keuze, omdat het al paste bij de bestaande bedrijfsfilosofie. "Het staat in de statuten, dus je moet dit ook echt gaan doen," legt Sven uit. "Je komt in een groep organisaties en een platform waar je elkaar kunt versterken."
Waarom duurzaamheidskeurmerken belangrijk zijn
Een duurzaamheidskeurmerk dient volgens Sven meerdere doelen. "Een keurmerk aangaan maakt dat je veel kritischer gaat kijken naar jezelf, en ook met bewijsvoering moet gaan komen," zegt hij. "Het is een manier om jezelf te toetsen aan een kritische meetlat."
Deze externe validatie wordt steeds belangrijker in een transparante wereld. "Nieuwe generaties zijn kritischer, en je kan als bedrijf maar beter laten zien dat jij het belangrijk vindt en transparant communiceren," aldus Sven.
Bovendien is het niet alleen een morele kwestie, maar biedt het ook zakelijke voordelen. "Los van het feit dat je een morele verantwoordelijkheid hebt, heeft het ook een zakelijk voordeel. Uit onderzoek blijkt dat de groei in werknemers bij B Corps positiever is dan bij andere bedrijven. En ook op financieel vlak is er stijging te zien."
Het kiezen van het juiste keurmerk
Met zo veel verschillende duurzaamheidskeurmerken kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Voor Prevermo was de holistische aanpak van B Corp doorslaggevend. "B Corp was een logische keuze omdat het al paste," zegt Sven. Het feit dat het meer een platform is dan alleen een certificering, speelde ook mee.
Het is belangrijk om een keurmerk te kiezen dat aansluit bij je bedrijfsdoelen en -cultuur. Sommige keurmerken zijn meer gericht op milieu (zoals ISO 14001), terwijl andere, zoals B Corp, het hele spectrum van maatschappelijke impact bestrijken.
Uitdagingen en inzichten
Het verkrijgen van een duurzaamheidskeurmerk is niet zonder uitdagingen. "Het is een kostbaar proces, zowel financieel als in tijd," erkent Sven. Voor Prevermo duurde het ongeveer twee jaar om de B Corp-certificering te behalen.
Het proces vereist dat organisaties kritisch kijken naar alle aspecten van hun bedrijfsvoering en bewijs leveren van hun positieve impact. "Als je het echt serieus meent, dan moet je jezelf uitdagen en je moet jezelf toetsen aan een kritische meetlat," benadrukt Sven.
Een belangrijk inzicht voor Prevermo was dat ze al veel goede dingen deden, maar dat deze niet altijd formeel waren vastgelegd in beleid. Het certificeringsproces hielp om deze initiatieven te structureren en te borgen.
De toekomst van duurzaamheidskeurmerken
Sven en zijn collega's bij Prevermo zien een groeiende trend in de adoptie van duurzaamheidskeurmerken, met name B Corp. Toen zij begonnen met het certificeringsproces waren er ongeveer 100 B Corps in Nederland; nu zijn er meer dan 400 in de Benelux.
Sven pleit voor inclusiviteit: door meer bedrijven te betrekken bij het streven naar duurzaamheid, hoe imperfect ook, kan een grotere positieve impact worden bereikt dan door alleen "excellente" bedrijven te erkennen.
Adviezen voor bedrijven die een keurmerk overwegen
Voor organisaties die overwegen een duurzaamheidskeurmerk te behalen, heeft Sven praktische adviezen:
- Begin met een zelfevaluatie: "Het mooie van B Corp is dat het assessment voor iedereen toegankelijk is. Je kunt het vandaag invullen om te zien waar je staat."
- Kijk wat bij je past: "Kijk ook wat bij je past en waar je stappen op kan zetten." Voor sommige bedrijven ligt de focus op milieu, voor andere op mensen.
- Betrek medewerkers: Prevermo heeft werkgroepen opgericht om collega's te betrekken bij het duurzaamheidsbeleid.
- Begin met kleine stappen: "Het zit hem niet in een soort van 'we moeten nu als bedrijf enorm iets optuigen'. Soms zit het in best wel veel kleine dingen die je best snel kunt doen."
- Integreer het in je bedrijfsvoering: "Het gaat niet over een hele andere manier van werken, maar veel meer over bewustzijn van hoe je de dingen doet die je doet."
"Als je het niet kan waarmaken, verlies je het zo weer"
Voor Prevermo is het B Corp-keurmerk meer dan een label; het is een bevestiging van hun commitment aan positieve impact en een platform voor continue verbetering. Zoals Sven het samenvat: "Als je het niet kan waarmaken, dan verlies je het ook zo weer."
In een wereld waar transparantie en verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, bieden duurzaamheidskeurmerken zoals B Corp een kader voor bedrijven om hun sociale en ecologische impact te meten, te verbeteren en te communiceren. Het is niet alleen een morele keuze, maar een strategisch instrument dat bijdraagt aan lange-termijn succes.
Meer lezen? Er verscheen ook een artikel waarin Anne Hiddink in gaat op het proces om B corp-gecertificeerd te worden. Heeft jouw organisatie ook een duurzaamheids keurmerk en zou jij hier meer over willen delen om andere OVAL leden te inspireren? Mail dan naar info@oval.nl.