Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkvermogen

Duurzaam inzetten van medewerkers

Werkvermogen is de mate waarin een werknemer lichamelijk en mentaal in staat is zijn huidige werk te kunnen doen. Werkvermogen is geen vast gegeven maar beïnvloedbaar. Het is de peilstok van de mate waarin medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Het werkvermogen wordt gemeten met de Work Ability Index (WAI.)


Werkgevers

De Work Ability Index (WAI) is een uitstekend instrument voor beleid dat gericht is op duurzame inzetbaarheid van werkenden. 

Hoe gaat het met mijn medewerkers?

De krapte op de arbeidsmarkt heeft consequenties: een hogere werkdruk en stijgende kosten. Duurzame inzetbaarheid van werknemers is meer dan ooit een belangrijk speerpunt voor werkgevers. De Work Ability Index (WAI) is een krachtig instrument voor het bepalen van beleid dat gericht is op de duurzame inzetbaarheid van werkenden.

De WAI meet het werkvermogen

Ieder jaar leveren licentienemers anonieme WAI-data aan Blik op Werk voor analyse. Wat valt op?

Download als PDF

WAI voorspeller van wie kans loopt om uit te vallen

De WAI is een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst die inzicht geeft in het werkvermogen van een organisatie. Zo voorspelt de WAI welke (groepen) werknemers meer kans lopen om in de (nabije) toekomst uit te vallen.

Naast uitval blijkt uit onderzoek dat medewerkers met een verminderd werkvermogen minder werkplezier ervaren, minder productief en wendbaar zijn. Verminderd werkvermogen kan een signaal zijn dat de medewerker de organisatie gaat verlaten.

Preventief sturen op verzuim, werkplezier en productiviteit

Voordat medewerkers gaan verzuimen presteren ze vaker al minder goed. Soms niet eens zo heel erg merkbaar. Maar als eenmaal een bepaald punt is bereikt melden zij zich ziek. Deze medewerkers scherp in beeld krijgen voordat zij zich ziek melden, is geen gemakkelijke taak.

Vergelijk het met een ijsberg. Maar een klein deel van de ijsberg steekt zichtbaar boven water. Het overgrote deel is onder water en niet zichtbaar.

Zo werkt het ook met verzuim. De WAI biedt juist de mogelijkheid om het werkvermogen van al uw medewerkers in beeld te brengen. Zo krijg je ook de medewerkers in beeld met een minder goed werkvermogen.

Door de inzet van de WAI kun je preventief sturen op verzuim, werkplezier en productiviteit.


Dienstverleners

Je bent op zoek naar een gevalideerde aanpak om de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers van jouw (potentiële) opdrachtgevers in beeld te brengen.

Duurzame inzetbaarheid en werkvermogen

Met een historisch hoog verzuim, de uitdaging om personeel te krijgen én te behouden en een ontgroenende en vergrijzende arbeidsmarkt zijn er volop uitdagingen voor werkgevers om medewerkers zo duurzaam mogelijk aan het werk te houden. 

Minder werkvermogen? Eerder geneigd te vertrekken!

Werkvermogen is de mate waarin medewerkers lichamelijk en geestelijk in staat zijn om hun werk te kunnen doen. Het wordt gemeten met de wetenschappelijk gevalideerde Work Ability Index (WAI).

Medewerkers met een verminderd werkvermogen:

  • Hebben een groter kans op verzuim en arbeidsongeschiktheid
  • Zijn minder productief
  • Ervaren minder werkplezier
  • Zijn minder wendbaar in een organisatie
  • Zijn geneigd eerder een organisatie te verlaten

Het is dus zaak om deze medewerkers goed in beeld te krijgen om gerichte interventies mogelijk te maken.

Certificering en licentie

Dienstverleners die aan de slag willen met (één van) de bovenstaande methodieken volgen een certificeringstraining. Neem contact op met de specialist Werkvermogen voor de mogelijkheden. Na de certificering sluit u een licentieovereenkomst met OVAL zodat je de vragenlijsten naar keuze kunt uitzetten bij jouw opdrachtgevers.


Meest gestelde vragen

Wij hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, wij helpen je graag verder via e-mail (info@oval.nl).

Waarom is het belangrijk om werkvermogen te meten?

De Sociaal Economische Raad geeft aan dat duurzame inzetbaarheid van werkenden rust op drie pijlers: employability (het optimaal en duurzaam inzetten van personeel), vitaliteit en werkvermogen (de mate waarin een werkende lichamelijk en geestelijk in staat is zijn werk te kunnen doen).

Wat levert de Work Ability Index mij op als werkgever?

Belangrijkste voordelen:

  • Inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat levert input op voor het duurzame inzetbaarheidbeleid van jouw bedrijf of organisatie.
  • Grip op verzuim: medewerkers in beeld met een minder goed werkvermogen hebben een grotere kans op (langduriger en frequenter) verzuim dan medewerkers met een goed werkvermogen.
  • Binden en boeien van personeel: medewerkers met een minder goed werkvermogen zijn geneigd eerder een organisatie te verlaten. Inzicht in het werkvermogen ondersteunt uw strategisch HRM-beleid.

Kan ik als werkgever de Work Ability Index zelf in zetten?

Nee. In de WAI zitten vragen die volgens de AVG niet door een werkgever mogen worden verwerkt. Het is wel mogelijk dat een interne arbodienst de WAI uitzet, de privacy van medewerkers is dan wettelijk geborgd. OVAL certificeert professionals om te werken met de Work Ability Index. Deze vindt u in het register van werkvermogenspecialisten.

Wat levert het meten van werkvermogen mij op?

  • Werken met een wetenschappelijke gevalideerde vragenlijst.
  • Je kunt jouw opdrachtgever infomeren over hoe goed zijn medewerkers in staat zijn om lichamelijk en geestelijk hun werk te kunnen doen.
  • Inzicht in het werkvermogen helpt jouw opdrachtgever bij grip te krijgen op verzuim.

Wat gebeurt er met de Work Ability Index-data die ik aanlever aan OVAL?

Jouw anonieme data wordt meegenomen in de Nationale Benchmark Werkvermogen. In de benchmark staan op dit moment ruim 612.000 ingevulde vragenlijsten. Vanaf 2025 brengt OVAL (voorheen Blik op Werk) jaarlijks een analyse uit van de data uit het voorgaande jaar. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in werkvermogen. Daarnaast krijg je als licentienemer toegang tot de benchmark om het bedrijf van jouw opdrachtgever mee te kunnen vergelijken. Hoe scoren zij ten opzichte van andere partijen in de sector?

Email Facebook Google LinkedIn Twitter