Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkstress

Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Alarmerende feiten, want werknemers die veel werkstress ervaren zitten niet goed in hun vel en zijn minder productief. Wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Van 16 tot en met 20 november 2020 is het weer zover. Dan organiseert OVAL de Week van de Werkstress. Doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om een gebalanceerd leven te leiden waarin werkstress niet tegen, maar juist voor hen gaat werken. Ook in deze onzekere tijden. Het centrale thema is daarom dit jaar: Blijf in balans! 

De boodschap verspreidt zich tijdens de Week van de Werkstress als een olievlek door Nederland. Een week waarin bedrijven activiteiten organiseren, de pers vol staat met cijfers, feiten en persoonlijke verhalen over werkstress en balans, en via de dagelijkse nieuwsflits, LinkedIn en Twitter vele praktische tips voor werkgevers worden verspreid. We willen zoveel mogelijk werkende Nederlanders bereiken. Daarbij richten we ons vooral op werkgevers. Via hen bereiken we een grote groep werknemers en daarnaast organiseren we een brede publiekscampagne. Het gaat erom dat we samen een beweging weten te realiseren waarbij we zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang om in balans te blijven. In het campagneplan is informatie over de plannen te vinden.

Bekijk hier de campagnewebsite van de Week van de Werkstress 2020

Wat is werkstress?

Onder (ongezonde) werkstress wordt verstaan: stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privéleven kunnen de stressklachten veroorzaken en leiden tot verminderd functioneren op het werk. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. Deze klachten kunnen zich lichamelijk, psychisch of in het gedrag uiten. Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie.

Psychociale arbeidsbelasting

Beleidsmatig wordt in plaats van werkstress vaak de term psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gebruikt. Onder het begrip PSA vallen alle factoren die bij het werk stress veroorzaken, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. PSA is een begrip dat werd geïntroduceerd in de Arbowet en is gekoppeld aan de verplichting voor werkgevers om PSA te voorkomen en medewerkers hiertegen te beschermen.

Kamerbrief over aanpak psychosociale arbeidsbelasting
Op 11 januari 2021 heeft staatssecretaris Van ’t Wout een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over psychosociale arbeidsbelasting. Centraal in de brief staat het rapport ‘Oorzaken, gevolgen en risicogroepen van burn-out’ naar aanleiding van het onderzoek dat TNO in opdracht van het ministerie van SZW de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. OVAL was betrokken in de begeleidingsgroep van het onderzoek. Naast de belangrijkste conclusies van het onderzoek wordt ook een beleidsreactie gegeven.

Lees hier meer.

Interventies

Het is goed om te starten  met het in kaart brengen van de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s. Een Preventief Medisch Onderzoek is hiervoor een goed hulpmiddel.
Om werkstress te voorkomen en aan te pakken is een breed scala aan interventies beschikbaar variërend van individuele coaching en trainingen mindfulness tot trainingen omgaan met werkdruk en coaching en training van leidinggevenden.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter