Op 7 juli 2016 is het Onderzoek naar Kanker en Werk: problemen van werkgever en werknemer door Minister Asscher aan de Tweede Kamer aangeboden. Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van werknemers en werkgevers bij de werkhervatting van een werknemer met een diagnose van kanker. Met dit onderzoek is niet beoogd om een grootscheeps, representatief onderzoek in handen te hebben. Het onderzoek kan veeleer als illustratief beschouwd worden. Het bevat waardevolle informatie over het hervatten van werk na een kankerdiagnose.
Aandachtspunten
In het rapport zijn als gezamenlijke aandachtspunten van werknemers en werkgevers geformuleerd:
- Betrokkenheid bij de werkhervatting als gedeelde verantwoordelijkheid.
- Communicatie: wederzijdse openheid en vertrouwen met in achtneming van privacywetgeving.
- Deskundigheidsvergroting bij de organisatie en werknemer over kanker en werk en de langetermijngevolgen.
- Beeldvorming op de werkvloer die aansluit bij ontwikkelingen in de samenleving rond kanker en werk, meer begrip en steun.
- Samenwerking tussen werknemer, bedrijfsarts, HR-adviseur en leidinggevende en deskundige ondersteuning en begeleiding voor de werknemer en werkgever.
- Plan van aanpak dat flexibel en maatwerk is en waarin rekening wordt gehouden met het grillige verloop van de re-integratie.
Conclusies en vervolgstappen
In het onderzoeksrapport wordt het beeld bevestigd dat werken met een diagnose van kanker in sommige gevallen nog steeds taboe is. Opvallend in het rapport is – net als in het rapport van de SER Werk: van belang voor iedereen – dat de wet- en regelgeving niet altijd bekend zijn, terwijl evenmin bekend is welke mogelijkheden wet- en regelgeving nu al bieden.
Een voorbeeld is de behoefte van werkgevers en werknemers aan flexibiliteit en maatwerk in het plan van aanpak, dat verlangd wordt op grond van de Wet verbetering poortwachter (WVP). In het plan van aanpak moeten zij rekening houden met het (mogelijk) grillige verloop van de re-integratie.
Op grond van de huidige wet- en regelgeving geldt dat werknemer en werkgever samen een plan van een plan van aanpak moeten opstellen, als sprake is van dreigend langdurig verzuim. De bedrijfsarts adviseert en ondersteunt hen daarbij op verzoek van werkgever en werknemer. Het plan van aanpak moeten zij vervolgens samen regelmatig evalueren en bijstellen als de (medische) situatie daar aanleiding toe geeft. De wet- en regelgeving voorziet dus al in maatwerk.
Door verschillende werkgevers wordt aangegeven dat het verloop van de ziekte bij een kankerdiagnose vaak grillig en onvoorspelbaar is. De Roadmap Werkkracht bij kanker maakt inzichtelijk hoe de processtappen op grond van de WVP zich verhouden tot het grillige ziekteverloop. Door deze Roadmap worden werkgever en werknemer praktische handvatten aangereikt om de ziekte bespreekbaar te maken.
Om het taboe te doorbreken blijft het ministerie van SZW publieke aandacht genereren voor dit onderwerp bijvoorbeeld via het delen van goede praktijken en informatie via het Arboportaal.
Bron: Ministerie van SZW en OVAL