Vanaf 2018 zal het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een ‘Programma beroepsziekten’ uit gaan voeren. De eerste twee jaar richt het programma zich op de aanpak van beroepsziekten veroorzaakt door gevaarlijke stoffen. Daarna kunnen in het kader van het programma nog twee jaar andere arbeidsrisico’s worden aangepakt. Dat schrijven minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma in antwoord op Kamervragen die zijn gesteld bij de behandeling van de begroting voor 2017.
Veel arbeidsgerelateerde aandoeningen leiden tot langdurig verzuim. Dat geldt vooral voor psychische aandoeningen (in het bijzonder burn-out en PTSS) en klachten aan het bewegingsapparaat. Dit zijn twee van de meest voorkomende beroepsziekten. Ook gehoorschade door te veel lawaai op de werkvloer komt veelvuldig voor. Door preventieve maatregelen te nemen, kan een werkgever voorkomen dat werknemers ziek worden door hun werk.
“Het voorkomen van beroepsziekten is nog steeds nodig. Ik ben daarom van plan om, na de vierjarige werkstresscampagne, een soortgelijk programma voort te zetten gericht op andere veel voorkomende beroepsziekten naast psychosociale arbeidsbelasting. Vanaf 2018 zal een ‘Programma beroepsziekten’ uitgevoerd worden, dat zich twee jaar lang richt op een aanpak van beroepsziekten veroorzaakt door gevaarlijke stoffen. Daarna kunnen in het kader van het programma nog twee jaar andere arbeidsrisico’s worden aangepakt”, aldus de minister.
Bron: OVAL