Het advies van de bedrijfsarts is essentieel voor uw re-integratie, maar een aantal uitvoerende taken kan hij door andere gespecialiseerde professionals laten uitvoeren. Zij bieden dezelfde kwaliteit van zorg, met aandacht voor uw privacy. Denk aan de arboverpleegkundige, de (register)casemanager, de praktijkondersteuner bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige of de verzuimmedewerker.
En daar draait het om bij taakdelegatie: bedrijfsartsen mogen bepaalde werkzaamheden laten uitvoeren door andere professionals binnen de arbodienstverlening. Het is maatwerk. Per cliënt bepaalt de bedrijfsarts welke werkzaamheden hij door iemand anders laat doen. Er gelden strikte voorwaarden en de bedrijfsarts houdt de eindverantwoordelijkheid. De professional die de werkzaamheden overneemt (de gedelegeerde) is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.
Voor helderheid over wat kan en mag, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Werkwijzer Taakdelegatie uitgebracht. De werkwijzer bestaat uit korte informatieve kaders en overzichten, afgewisseld met checklists, gespreksleidraden en voorbeelden. Het geeft een vijftal (proces)stappen die de bedrijfsarts kan doorlopen. De focus van de werkwijzer ligt op ‘hoe’ een bedrijfsarts taken op een zorgvuldige manier kan delegeren, waarbij het belang van werknemers goed gewaarborgd is. Het is hiermee ook een informatiebron voor andere betrokken partijen, zoals werkgevers, werknemers en taakgedelegeerden. Uitgangspunt hierbij is het wettelijk kader en het standpunt over taakdelegatie van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.
Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers een goede uitleg krijgen over wat Taakdelegatie is en wat het in de praktijk betekent. Daarom heeft OVAL een folder gemaakt voor de werknemer en voor de werkgever.
Ook op de website van de NVAB is veel informatie over het Thema taakdelegatie opgenomen.