Stichting Oosterpoort is een jeugd- en opvoedhulpinstelling en zij activeert en ondersteunt ouders en jeugdigen bij het opvoeden en opgroeien. Ook Oosterpoort heeft te maken met de gevolgen van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Voor medewerkers is het belangrijk dat zij zo goed mogelijk voorbereid zijn op de veranderingen die dit met zich meebrengt. Reden voor Stichting Oosterpoort om deel te nemen aan de training Stimuleren van arbeidsmarktfitheid & mobiliteit bij medewerkers.
Veranderingen
‘De reorganisatie en de professionalisering van de jeugdzorg vraagt van de medewerkers een professionele houding. Het is jouw verantwoordelijkheid om je werk goed te blijven doen en daar hoort flexibiliteit bij. Je moet je constant aan kunnen passen aan de nieuwe vragen die er komen, want een transitie brengt nieuwe vragen met zich mee. ‘Hoe sluit ik in de toekomst aan op de veranderingen die het veld van ons vraagt? Welke stappen kan ik nu alvast nemen om daarop aan te sluiten?’’, aldus Johan Weevers, hoofd P&O bij Stichting Oosterpoort.
Net als in veel zorginstellingen heerst bij ons ook de cultuur van “zorg voor een ander”. En zorg voor jezelf is iets dat als laatste komt. Natuurlijk vinden we zorgen voor een ander ook het belangrijkste dat speelt. Maar als het gaat om duurzame inzetbaarheid ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de medewerker zelf.’ ‘Zorgen voor een ander begint met goed zorgen voor jezelf.’
Wat heeft de training opgeleverd?
‘Het heeft mij enorm veel opgeleverd’, zegt Sanne, behandelcoördinator en leidinggevende van uitvoerend werkers bij Oosterpoort. ‘Tijdens het rollenspel met de actrice heb ik een casus geoefend en voor mij werd al snel duidelijk waar het punt zat. Het riep nogal wat op bij mij. Vervolgens kon ik in de praktijk een veel neutraler en constructiever gesprek voeren met mijn medewerker.’
‘Dankzij de training lukt het mij nu ook om mijn medewerkers in beweging te krijgen. Ik weet nu ook dat als iemand in verwarring is, dit niet negatief maar positief is. Een persoon in verwarring is in beweging, dat maakt iemand even instabiel, maar eigenlijk gaat deze persoon de goede kant op. Dit gegeven stelt mij gerust; ik kan bepaalde gevoelens veel beter plaatsen en normaliseren. Het geeft mij een heel goed gevoel’.