Een ervaren werknemersbestand met over het algemeen een wat ongezonde leefstijl, voor het gevoel ontbrekende ontwikkelingsmogelijkheden in de huidige functies en een uitdagende arbeidsmarkt. Dit waren belangrijke punten uit het Preventief medisch onderzoek bij Enrichment Technology Nederland B.V. (ETC). Remco van Ham, Manager Human Resources & Administration bij ETC, legt uit hoe zij deze punten aangepakt hebben.
"Wij zijn een bedrijf met zeer weinig verloop. Ik werk hier achttien jaar, dat is gemiddeld bij ETC", vertelt Remco trots. Maar het brengt volgens hem ook risico’s met zich mee. "Als je al zo lang in dienst bent bij één werkgever, loop je de kans eenzijdig met werk bezig te zijn. En je werknemersbestand wordt ouder." ETC is een innovatief bedrijf dat haar klanten veilige, concurrerende en duurzame verrijkingstechnologie en advanced hightech oplossingen levert. Zij bieden hun werknemers periodiek het Preventief medisch onderzoek (PMO) aan. ArboNed voert het PMO voor hen uit. Het PMO bestaat uit een online vragenlijst met onder andere vragen over werkdruk, werkgeluk en werkomgeving. Tijdens de fysieke onderzoeken krijgt de werknemer inzicht in harde feiten over onder andere het BMI, cholesterolen glucosegehalte. Werknemers zijn niet verplicht mee te doen, maar de opkomst was hoog bij ETC. Alle onderzoeken werden persoonlijk en vertrouwelijk uitgevoerd. In de bedrijfsrapportage op groepsniveau voor ETC vielen twee zaken op.
Ongezonde leefstijl
Uit de fysieke onderzoeken bleek dat er op de leefstijl van werknemers het één en ander op te merken viel. Een hoog BMI, te weinig beweging en roken waren punten van zorg; feitelijk een kopie van wat er in de maatschappij aan de hand is. Uit de online vragenlijst bleek dat werknemers ontwikkelingsmogelijkheden in de functie misten. ETC ging hier direct mee aan de slag. Een projectgroep gevormd door een dwarsdoorsnede van het bedrijf, voerde een vijftiental grote en kleinere maatregelen in voor alle lagen van het bedrijf. Zo ging een groep werknemers ‘bootcampen’, een spierversterkende trainingsmethode onder professionele begeleiding van een instructeur. "Dat groepje deed onlangs mee aan een Strong Man Run. Dat is gaaf om te zien want in die groep zitten ook mensen die een paar jaar geleden een stuk minder aan sport deden. En het is een mix van hoger management en jongens uit de fabriek, van jong tot boven de 50 jaar", vertelt Remco enthousiast. ETC doet meer: een stoppen-met-roken-programma, fietsmaatjes, fitness- en zwemvergoeding. Ook de actieve personeelsvereniging ontplooit een scala aan activiteiten: van samen wandelen tijdens de lunch tot kookworkshops. "Het is moeilijk om de resultaten exact in cijfers uit te drukken, maar naast dat het helpt bij een gezonde leefstijl doet het ook veel met de teamspirit binnen het bedrijf. Dat merk je en dat voel je. Dat geeft echt een kick."
Tips voor een gezonde en vitale werkvloer
De thema’s gezondheid en vitaliteit staan bij ETC op de kaart. Een lang en leerzaam traject. Remco heeft drie tips voor andere werkgevers en leidinggevenden:
1. Doe het samen
Maak je werknemers echt deelgenoot van de uitdaging. Bespreek het en bedenk samen de oplossingen.
2: Maak het integraal
Zorg dat je een breed programma opzet. Van gezonde voeding in de kantine tot de sollicitatieprocedure voor nieuwe collega’s. Het is en, en, en, en.
3: Hou vol
We zijn al zeker drie jaar intensief bezig, maar we weten ook; gezondheid en vitaliteit is geen modegrill en je hebt er ongelofelijk veel plezier van als je er de juiste aandacht aan besteedt. Als bedrijf en als mens."
Uitdaging in het werk
ETC gaat verder dan alleen de fysieke gezondheid van de medewerkers bevorderen. "Als er een vacature is, kijken we altijd eerst intern en geven alle collega’s de kans te solliciteren. Zo houden we onze mensen zo breed mogelijk inzetbaar. Voor het bedrijf belangrijk, maar ook voor de werknemers. Het biedt namelijk ontplooiingsmogelijkheden, je blijft leren en het geeft een uitdaging. Bij de invulling van de ene vacature kunnen we door middel van het benoemen van een interne kandidaat weer een andere vacature openstellen voor anderen. Werknemers denken zo na over hun eigen ontwikkeling, wat op zichzelf al een gezond uitgangspunt is", legt Remco uit. ETC heeft veel ervaren werknemers en neemt op dit moment professionals met maximaal drie jaar werkervaring onder haar hoede. "Dit is eigenlijk uit nood geboren, omdat het in de huidige arbeidsmarkt bijzonder lastig is om ervaren mensen aan te trekken. Dit pakt in de praktijk heel goed uit. Je moet je voorstellen dat iemand hier bijna zijn hele leven heeft gewerkt. Hoe mooi is het dan dat je al jouw kennis kunt overbrengen op een jongere collega. Dan ga je toch met een gerust hart met pensioen. Ik hoef niet uit te leggen wat dat met de motivatie en het enthousiasme van de medewerkers doet", licht Remco toe. ETC krijgt zo in haar werknemersbestand een gezonde mix van zeer ervaren mensen en nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
Ongezonde werkstress
In tegenstelling tot wat de landelijke cijfers laten zien, is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en werkstress minder een thema bij ETC. Dat bekent niet dat het management van het bedrijf op dit onderwerp achteroverleunt. "We hebben met alle leidinggevenden een interactieve workshop 'Herkennen en voorkomen van uitval door werkstress' bij ArboNed gevolgd. Erg praktisch met goede aanknopingspunten. Wanneer kan werkstress een rol spelen en hoe herken je dat? Maar ook; wat doe je daarmee? Want dat gesprek aangaan als je psychische klachten vermoedt, kan erg lastig zijn. Terwijl het juist op zo’n moment erg belangrijk is, want als zo iemand uitvalt, ben je hem vaak lang kwijt. Eigenlijk niets nieuws, maar toch ook wel weer een eyeopener."