Hoe kan de re-integratie van een zieke werknemer bij een andere werkgever (2e spoor) verbeteren? Kunnen werkgevers en werknemers de mogelijkheden beter benutten? In ons nieuwe programma gaan werknemers en werkgevers samen met onderzoekers (en bijvoorbeeld re-integratiedienstverleners) werken aan een ‘gereedschapskist’ met innovatieve en praktische aanpakken.

Het lukt steeds beter om zieke werknemers binnen het eigen bedrijf (1e spoor) weer aan de slag te krijgen. Maar re-integratie van de zieke werknemer buiten het eigen bedrijf (2e spoor) lukt minder goed. Werkgevers en werknemers ervaren dit tweede spoor vaak als moeizaam en belastend. Het percentage werknemers dat vanuit het tweede spoor werk hervat, bedraagt naar schatting 30-40 procent.

Daarom heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) eind 2018 met werkgevers en werknemers afgesproken experimenten uit te voeren om de kans op succesvolle re-integratie tweede spoor te verbeteren.

‘Verbetering re-integratie 2e  spoor’ is hier nu uit voort gekomen. Op 28 mei jl. kregen we van het ministerie SZW goedkeuring voor dit programma. Het programma heeft een looptijd van 2021 tot en met 2027 en  een totaalbudget van € 20 miljoen.

Werknemers en werkgevers werken samen met onderzoekers
In consortia gaan arbeidsorganisaties (werkgevers), werknemers- en/of patiënten- en/of cliëntenorganisaties en (een) onderzoeksorganisatie(s) op zoek naar mogelijkheden voor passend werk voor zieke werknemers bij een andere werkgever. Zij werken daarbij samen met bijvoorbeeld re-integratiebedrijven, beroeps- of vakverenigingen, arbodienstverlenende bedrijven of verzekeraars.

Ze leveren daartoe een ‘gereedschapskist’ met aanpakken, die primair ten goede komen aan werkgevers en werknemers. Dat kan rechtstreeks, maar ook via (de geleverde inspanningen van) re-integratiebedrijven.

De werkzaamheid van de aanpakken moet aannemelijk zijn. De aanpakken zijn praktisch bruikbaar, overdraagbaar en er is inzicht in de kosten en baten. Ook is er veel aandacht voor communicatie en implementatie van de (tussentijdse) resultaten.

Subsidieoproep in het najaar 2021
In het najaar van 2021 stellen we een subsidieoproep open voor consortia. Ter ondersteuning organiseren we in diezelfde periode informatie- en matchmakingsactiviteiten. Hierover informeren we u zodra er meer bekend is.

Studies en verkenning ter voorbereiding
Ter voorbereiding van ons programma worden/zijn deze studies en verkenning gedaan:  

  • Kennissynthese Hoe kan re-integratie tweede spoor een succes zijn? (De Beleidsonderzoekers, 2021). Deze geeft een overzicht van de werkzame elementen van en ervaringen met re-integratie tweede spoor.
  • Verkenning algemene beroependatabase voor experimenten re-integratie tweede spoor (SEO, 2021). Deze toont de bestaande beroependatabases met fysieke en mentale belasting- en belastbaarheidsgegevens én of het zinvol is een algemene beroependatabase te ontwikkelen.
  • Communicatie loondoorbetaling bij ziekte (Regioplan en Muzus, 2021)
  • Dossieronderzoek UWV: aard en omvang van re-integratie 2e spoor
  • OVAL en KoM: ervaringen met en leerpunten over 2e spoortrajecten
  • CBS: omvang en achtergrondkenmerken van de huidige populatie werknemers in een 2e spoortraject

Kennis over verbeteringen re-integratieproces zieke werknemers
Onderzoek levert kennis op over verbeteringen in het re-integratieproces van zieke werknemers. Het programma ‘Verbetering re-integratie 2e spoor’ focust op re-integratie van zieke werknemers bij een andere werkgever (2e spoor). Ons programma Verbetering kwaliteit poortwachtersproces focust op de samenwerking tussen arbeidsdeskundigen, bedrijfs- en verzekeringsartsen en re-integratie bij de eigen werkgever (1e spoor).

Bron: ZonMw

16/06/2021

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter