Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om de batterij weer op te laden. Maar wat als een werknemer zich ziekmeldt vanaf zijn vakantieadres? En hoe zit het als een werknemer die (al lange tijd) ziek is op vakantie wil? Mag dat? ArboNed geeft uitleg: 

Een werknemer wordt ziek op vakantie

Wordt een werknemer ziek tijdens zijn vakantie en is hij/zij daardoor niet meer in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan mist de vakantie de belangrijke functie van fysiek en mentaal herstel. In dat geval kunnen, in overleg tussen werkgever en werknemer, vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. De werknemer kan de vakantiedagen dus later opnieuw opnemen. Wel moet de werknemer zich dan houden aan het verzuimprotocol en zich op tijd ziekmelden vanaf zijn vakantieadres.

Met een verzuimprotocol schep je duidelijkheid en voorkom je problemen. Zorg er wel voor dat de regels bekend zijn bij alle werknemers, anders kun je je er niet op beroepen. In het protocol kun je bijvoorbeeld de volgende punten opnemen:

  • Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn of haar vakantie, moet dat zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur melden bij de werkgever.
  • De werknemer moet een adres en/of telefoonnummer doorgeven waarop je hem of haar kunt bereiken.
  • In zijn of haar vakantieplaats moet de werknemer zich onder behandeling van een arts stellen en hiervan bewijzen bewaren. Denk aan documentatie over de diagnose, het advies dat hij/zij heeft gekregen en de verwachte ziekteduur.
  • Als de vakantie voorbij is, maar de werknemer op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland, dan zorgt hij of zij ervoor dat er bewijzen zijn van het feit dat diegene niet kan reizen.
  • De werknemer neemt zo snel mogelijk contact op als deze persoon weer in Nederland is, zodat je de werkenemer kunt laten oproepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt de gezondheidstoestand van de werknemer opnieuw. Ook brengt de arts in kaart of dat iets betekent voor de werkzaamheden.

Let op! Heeft je bedrijf een Ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je deze betrekken bij het opstellen van de verzuimregels.

Een zieke werknemer wil op vakantie

Als een zieke werknemer op vakantie wil en je twijfelt of dat de re-integratie belemmert, dan kunt je de bedrijfsarts om advies vragen. Hij of zij kan op medische gronden beoordelen of een vakantie schadelijk is voor het herstel. Vervolgens beslis je, mede op basis van dit advies, of de werknemer op vakantie kan en/of mag. Als er geen medische belemmeringen zijn en ook geen zwaarwegend bedrijfsbelang, dan kun je de vakantie niet weigeren.

Meer weten over vakantie en verzuim? Bijvoorbeeld hoe het zit met de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Kijk dan op de site van ArboNed.

12/07/2024

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter