In het tegengaan van hardheden in de Participatiewet heeft minister Schouten het wetsvoorstel Participatiewet in balans ter consultatie gelegd. Dit wetsvoorstel geeft meer aandacht stelt de mens centraal en geeft meer aandacht voor individuele omstandigheden en het voorkomen van ongewenste neveneffecten. OVAL steunt dit. Daarbovenop heeft OVAL drie verbeterpunten meegegeven: recht op ondersteuning voor iedereen in de Participatiewet, harmonisering, transparantie en duidelijkheid in aangeboden voorzieningen en laat re-integratiedienstverlening door re-integratiebedrijven uitvoeren.
De Participatiewet is op dit moment verwarrend en mensen ervaren onvoldoende ondersteuning bij het vinden van werk of andere vormen van participatie. Om die reden pleit OVAL ervoor om iedereen in de Participatiewet een recht op ondersteuning te geven, zodat alle mensen de juiste ondersteuning krijgen om hun mogelijkheden te benutten en actief deel te nemen aan de samenleving. OVAL mist hierbij concrete uitwerking van deze passende ondersteuning in het wetsvoorstel.
Verder is het van belang dat de verschillen tussen gemeenten bij het bieden van passende ondersteuning en bijvoorbeeld bij de inzet van jobcoaching worden weggenomen. Deze verschillen zijn ongewenst en belemmerend voor zowel mensen in de Participatiewet als voor werkgevers. OVAL pleit voor harmonisering van voorzieningen en het hanteren van kwaliteit en een gelijk speelveld bij de inzet van passende ondersteuning. We suggereren gebruik te maken van het UWV inkoopkader als een effectieve en transparante werkwijze.
Ten derde pleit OVAL ervoor om re-integratiebedrijven de verantwoordelijkheid te geven voor de re-integratie van mensen in de Participatiewet. Re-integratiebedrijven hebben immers kennis, ervaring in re-integratie, jobfinding en jobcoaching. Bovendien zijn zij bewezen succesvol in het begeleiden van mensen naar werk vanuit de Participatiewet, maar ook vanuit de WIA-, Wajong- en Ziektewet en behalen daarmee goede resultaten. Gemeenten kunnen zich dan focussen op hetgeen waar zij in excelleren, namelijk inkomensondersteuning en handhaving van wet- en regelgeving. OVAL doet daarbij de suggestie om hier experimenteerruimte in de wet voor te creëren.
Als laatste biedt OVAL haar hulp aan om meer mensen uit de Participatiewet naar kansrijke sectoren te begeleiden, zoals de zorg, het onderwijs en de energietransitie. OVAL benadrukt daarbij dat private dienstverleners toegang moeten hebben tot regionale werkcentra om deze rol te kunnen vervullen.
Kijk voor onze volledige reactie op:
https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelparticipatiewetinbalans/reactie/f462d423-4e2d-4fc0-9d90-a382422eeb4f
Vitaliteit
Mentaal/fysiek fitte medewerkers
Plezier
Arbeidsomstandigheden
Ontwikkeling
Persoonlijke groei
Perspectief
Perspectief in werk