Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkgevers komen nog onvoldoende in actie om werkstress te verminderen
 

Tilburg, 14 november 2022 – Eén op de zeven werkenden heeft last van burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen. Dit zorgt voor 11 miljoen dagen per jaar dat werkenden ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020. Dit blijkt uit de TNO factsheet 2022 naar aanleiding van de OVAL Week van de Werkstress die dit jaar van 14 t/m 18 november plaatsvindt.


“Dit zijn zorgwekkende cijfers. Zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte. Meer actie vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek is noodzakelijk om werkstress en burn-outs te voorkomen. Dit kan door de inzet van preventie (financieel) aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen zitten werknemers nu, maar ook over 10 jaar, met een burn-out ziek thuis op de bank”, aldus Elwin Wolters, directeur OVAL.

 

Het aantal verzuimdagen door werkstress is flink toegenomen. Vorig jaar verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen door werkstress. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020. Daarmee stijgen de totale verzuimkosten wegens werkstress voor werknemers flink. Het aandeel werknemers dat in coronajaar 2020 verzuimde wegens werkstress was minder dan in 2019, maar het aantal verzuimdagen per persoon was wel groter. Maar liefst 42 procent van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.


Werkgevers

Slechts veertig procent van de werkgevers vindt werkdruk een belangrijk arbeidsrisico. Werkgevers komen nog onvoldoende in actie om werkstress te verminderen. Bijna de helft van de werkgevers heeft medewerkers al meer autonomie gegeven en een derde heeft daadwerkelijk veranderingen in de organisatie van werk doorgevoerd. Daarom de oproep aan werkgevers om in actie te komen en aan de slag te gaan binnen de organisatie, zodat werkdruk en werkstress nu en in de toekomst kan worden voorkomen. De politiek kan hierbij een helpende hand bieden.


Mentaal en fysiek sterk

De gevolgen van de coronapandemie zijn in 2022 enorm zichtbaar geworden voor organisaties en werknemers. Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en één op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk die regelmatig of vaak stress over hun werk hebben. Het belang van het creëren van een gezond werkklimaat met productieve en tevreden medewerkers waarbij een goede balans tussen stress en energie cruciaal is, wordt alsmaar groter.

Om de aanpak van werkstress onder de aandacht van werkenden en werkgevers te brengen organiseert brancheorganisatie OVAL jaarlijks de Week van de Werkstress. Dit jaar is het thema: Mentaal en fysiek sterk! Juist in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers is het belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan je mentale en fysieke gezondheid. Daarom krijgen werkgevers tijdens de Week van de Werkstress 2022 concrete handvatten om werkstress samen met hun werknemers aan te pakken.

 

Openingsevent Week van de Werkstress 2022

Op 14 november vindt het openingsevent van de Week van de Werkstress plaats bij Avans Hogeschool in Breda. Hanneke van den Bout, directeur Gezond en Veilig werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), zal de Week van de Werkstress 2022 officieel openen. Vervolgens neemt zij samen met Elwin Wolters deel aan een collegetour waarin studenten kritische en persoonlijke vragen stellen. Experts van Arbo Unie, Career & Live en Avans Hogeschool gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van de videoboodschap van de Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen. Met de inspirerende sprekers Dr. Richta IJntema, over psychologische veerkracht, en Mark Tuitert, over persoonlijke ontwikkeling, gedrevenheid en omgaan met (mentale) tegenslagen, belooft het een inspirerende ochtend te worden.
 

Week van de Werkstress

Van 14 november tot en met 18 november 2022 organiseert OVAL voor de negende keer de Week van de Werkstress, de aftrap van een platform voor co-creatie en participatie op het gebied van werkstress en mentale kracht. De focus ligt dit jaar op werkstress bij werkende jongeren, werkplezier en een juiste werk-privébalans. Honderden bedrijven doen mee, inspireren elkaar en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals gratis online trainingen, webinars en de live training ‘Leidinggeven aan een hybride team’.

Meer hierover op de website van de Week van de Werkstress (www.wvdws.nl)

14/11/2022

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Downloads en/of links

Klik op het bestand om deze te downloaden.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter