Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) presenteert aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid haar advies om het complexe stelsel voor arbeidsongeschiktheid te vereenvoudigen. Het rapport belicht drie varianten, gericht op het reduceren van complexiteit en het verbeteren van de toegang tot arbeidsongeschiktheidsregelingen voor verschillende groepen. OCTAS benadrukt de noodzaak om het stelsel menselijker en begrijpelijker te maken, waarbij de focus ligt op de mogelijkheden van mensen in plaats van hun beperkingen.

De eerste variant, "Huidig stelsel beter", bevat een reeks maatregelen om de WIA te vereenvoudigen en de toegang tot uitkeringen te verbeteren, vooral voor mensen met een flexibel contract en een laag inkomen. De tweede variant, "Werk staat voorop", legt de nadruk op re-integratie vóór het toekennen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De derde variant, "Basis voor werkenden", streeft naar één uniforme regeling voor alle werkenden, inclusief zelfstandigen, met een verplichte aanvullende verzekering.

De commissie, onder leiding van Roos Vermeij, benadrukt dat vereenvoudiging van het stelsel essentieel is en roept op tot samenwerking van alle betrokkenen om de gekozen varianten verder uit te werken. Werkgevers moeten meer mogelijkheden krijgen om te ondersteunen bij re-integratie. OCTAS, opgericht door minister Van Gennip, heeft met dit advies voldaan aan de opdracht om oplossingen te presenteren voor structurele knelpunten in het huidige stelsel. De commissie bestaat uit een diverse groep experts, waaronder Roos Vermeij, Bruno Bruins en Pierre Koning.

Eerste reactie OVAL

OVAL, de brancheorganisatie voor arbodiensten en re-integratiebedrijven, deelt de zorgen over het vastlopen van het huidige stelsel voor arbeidsongeschiktheid en verwelkomt het advies van commissie OCTAS aan het kabinet. De drie voorgestelde scenario's bieden volgens OVAL waardevolle inzichten en vormen een basis voor verdere discussie met alle belanghebbenden. De focus op sociaal-medische beoordelingen wordt positief ontvangen, gezien de lange wachtlijsten en het tekort aan verzekeringsartsen.

Echter, OVAL benadrukt de noodzaak voor meer aandacht voor de complexiteit die met name kleinere werkgevers ervaren gedurende de eerste twee jaar van ziekte. De verplichtingen en kosten voor re-integratie zijn aanzienlijk en vergen vaak externe ondersteuning. Het ontbreken van voorstellen voor maatwerk in de eerste twee jaar van ziekte wordt als een gemis gezien. OVAL pleit voor een stelsel waarbij vanaf de eerste ziektedag de focus ligt op effectieve re-integratie, met mogelijkheden tot differentiatie en vroegtijdige aanpassingen op basis van individuele behoeften. Experimenten en pilots worden door OVAL ondersteund als een methode om de effectiviteit van voorgestelde maatregelen te testen in de praktijk.

01/03/2024

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter