De Programmaraad heeft dit jaar de handreiking 'Aan de slag met jobcoaching' vernieuwd. Deze nieuwe handreiking is ter vervanging van de versie uit 2017. In de handreiking wordt de lezer meegenomen in de wereld van jobcoaching. Professionals bij bijvoorbeeld gemeenten worden zo meegenomen in de keuzes die zij moeten én kunnen maken wat betreft de inzet van jobcoaching. Daarbij wordt er in de handreiking stilgestaan bij hoe het proces rondom jobcoaching meer kan worden geharmoniseerd in de regio.
Het belang van jobcoaching
OVAL benadrukt het belang van jobcoaching. Jobcoaching speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt. Het stelt mensen met een afstand in staat om werk te vinden en behouden. Een jobcoach helpt niet alleen een werknemer of werkzoekende naar werk. Ook voor werkgevers kan een jobcoach een belangrijke rol innemen bij het matchen van een kandidaat voor een bepaalde rol. Onderzoek toont aan dat jobcoaching effectief is: na drie jaar heeft 60% van de begeleide werknemers een baan, waarvan bijna 40% een vast contract. Ondanks deze successen wordt jobcoaching nog te weinig ingezet, waardoor waardevolle talenten onbenut blijven. Lees meer over jobcoaching
De handreiking
De handreiking is bedoeld om gemeenten meer inzichten te geven in het belangrijke werk van een jobcoach. Door de invoering van 'Breed Offensief' in 2023 zijn er zaken veranderd, wat voor onduidelijkheid kan zorgen. Professionals in de gemeenten kunnen middels deze handreiking betere keuzes maken. In de handreiking wordt de toegevoegde waarde van de leden van OVAL benoemt. Onze leden ondersteunen gemeenten veelvuldig op het gebied van jobcoaching, en dit willen graag blijven doen, ook in de toekomst.