In het Verenigd Koninkrijk heeft de NGO 4 Day Week Global een experiment uitgevoerd waarin 61 bedrijven een vierdaagse werkweek implementeerden. Deze NGO wil door middel van dit model laten zien dat productiviteit wordt verhoogd als men minder uren werkt en dat er zo een betere balans kan worden gevonden tussen werk en privéleven. Het experiment had twee voorwaarden: de lonen moesten hetzelfde blijven als voor het experiment en de werknemers werkten vier dagen in plaats van vijf (in de praktijk betekende dit dat de uren meestal van 40 uur naar 32 uur werden verminderd).
De uitkomsten van het experiment waren overwegend positief: 39% van de proefpersonen ervaarde minder stress. Daarbij kwam dat 71% minder burn out klachten had. Ook ging het ziekteverzuim met 65% omlaag. Participanten hadden meer tijd voor (mantel)zorg voor familie en voor hun sociale leven. Als laatste lag het ontslagcijfer met 57% lager dan voor het experiment.
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert in een brief aan de Tweede Kamer positief. Ze geeft aan dat een vierdaagse werkweek een interessant model kan zijn om stabiele productiviteit en betere gezondheid te stimuleren op de werkvloer.
Toch geeft minister Van Gennip een enkele bedenkingen bij het experiment. Als eerste de onderzoekspopulatie: de deelnemers aan het experiment hebben zich op vrijwillige basis gemeld. Daardoor kan het zijn dat de uitkomsten niet goed te generaliseren zijn. Ten tweede komen de meeste bedrijven uit de zakelijke dienstverlening. Het model blijkt goed toe te passen in deze sector, maar de minister twijfelt of dit ook het geval is bij andere (publieke) sectoren als de zorg en het onderwijs. Als laatste gaat de minister in op de verschillen in de Nederlandse en Britse werkculturen; in Nederland is het bijvoorbeeld gebruikelijker om een deeltijdcontract te hebben dan in het Verenigd Koninkrijk. Daarom is het lastig om te zeggen dat de effecten uit het onderzoek hetzelfde zullen zijn als in Nederland.
Minister Van Gennip vindt het model van een vierdaagse werkweek interessant om in de gaten te houden. Toch blijft het volgens haar moeilijk om te zeggen dat dit voor heel werkend Nederland een goed model is. Dit neemt niet weg dat bedrijven dit niet mogen proberen. Ze blijft de ontwikkelingen volgen, ook omdat dit voor andere onderwerpen (bijvoorbeeld mantelzorg) interessant kan zijn.