Forse verschillen in toekenning jobcoaching tussen gemeenten en UWV, geen rol voor jobcoaches bij het vinden van nieuwe werk en een strikte scheiding tussen coaching op het werk en in de privé sfeer. Dat zijn enkele knelpunten die het UWV-rapport ‘Jobcoaching onder de loep. Verbetermogelijkheden externe jobcoaching’ benoemt. OVAL herkent deze knelpunten en roept het kabinet het systeem van jobcoaching te herzien en daarmee meer mensen de ondersteuning van een jobcoach te geven. ‘Het is van groot belang de knelpunten bij de inzet van jobcoaching aan te pakken. Te veel mensen, die dolgraag willen werken, zitten nu thuis op de bank. En dat terwijl werkgevers staan te springen om mensen die hun vacatures kunnen invullen. Dit is niet alleen schadelijk voor de mensen die thuiszitten, maar heeft ook negatieve maatschappelijke gevolgen. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn te groot om deze mensen langs de kant te laten staan’, aldus OVAL-directeur Elwin Wolters.
Dit rapport geeft duidelijk zicht op de knelpunten bij de inzet van jobcoaching. Zo zijn er forse verschillen in toekenning, maar ook in kwaliteitseisen tussen gemeenten en UWV. Is jobcoaching niet voor iedereen die dit nodig heeft beschikbaar en mogen jobcoaches niet naar beschikbaar werk zoeken en geen ondersteuning bieden in de privésfeer. Deze knelpunten beperken de rol van jobcoaches om mensen, die ondersteuning nodig hebben, beter te kunnen ondersteunen richting werk.
‘Gelukkig geeft dit rapport ook verbeteradviezen om jobcoaching beter in te zetten en daarmee meer mensen aan het werk te helpen en te houden. OVAL roept het kabinet daarom op snel en daadkrachtig aan de slag te gaan met het oplossen van deze knelpunten. Dit kan door wet- en regelgeving, zoals de Wet Breed Offensief, door te lichten. Jobcoaching biedt enorme kansen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en werkgevers te voorzien van gekwalificeerd personeel om hun vacatures te vullen’, aldus OVAL-directeur Elwin Wolters.
Het UWV heeft in 2022 een uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit en mogelijke verbeteringen van jobcoaching uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek geven belangrijke inzichten met betrekking tot jobcoaching bij het UWV en de noodzaak van verbeteringen in externe jobcoaching. Het onderzoek, dat gebruikmaakt van enquêtes onder jobcoaches, cliënten en werkgevers, samen met interviews met deskundigen op het gebied van jobcoaching, toont aan dat jobcoaching wordt erkend als een waardevol instrument om mensen met arbeidsbeperkingen duurzaam aan het werk te houden.