In 2019 is het UWV een experiment gestart om de effecten te bekijken van een uitgebreidere, activerende dienstverlening bij mensen in een WGA-traject. Dit experiment is momenteel nog in volle gang, maar de tussentijdse update laat hoopvolle signalen zien. Voor OVAL is dit een bevestiging dat uitgebreide dienstverlening voor mensen in de WGA positief werkt.
Ondanks dat het experiment nog loopt, zijn er al een aantal effecten zichtbaar. De mensen die de extra dienstverlening krijgen, komen sneller aan een ‘grote’ baan (meer dan 12 uur per week) dan mensen uit de controlegroep. Ook het aantal dagen dat deze groep mensen werkt na hun re-integratie valt hoger uit, gemiddeld vijf dagen per jaar meer. Als laatste nemen ook meer mensen uit de experimentgroep tussenstappen om uiteindelijk aan werk te komen, zoals scholing of een Op naar werk-traject. Ondanks het feit dat het experiment nog niet voorbij is, laat deze tussentijdse update zien dat de activerende dienstverlening veel potentie heeft om meer mensen aan het werk te helpen. Het experiment loopt nog tot eind 2024.
Bij dit experiment doet 2/3 van de UWV kantoren mee, deze kantoren zijn willekeurig geselecteerd. Deze selectie is vervolgens verdeeld in de experimentele groep en de controlegroep, zodat er sterkere conclusies kunnen worden getrokken. Het experiment meet de effecten van dienstverlening; dit zijn extra gesprekken (bijvoorbeeld coachingsgesprekken of evaluatiegesprekken), trajecten (bijvoorbeeld scholingen, werkfittrajecten of naar werktrajecten) en instrumenten. Als laatste is er in het experiment rekening gehouden met mensen uit de controlegroep die zelf aan hebben gegeven extra begeleiding nodig te hebben; zij zijn uit het experiment weggelaten.
Vitaliteit
Mentaal/fysiek fitte medewerkers
Plezier
Arbeidsomstandigheden
Ontwikkeling
Persoonlijke groei
Perspectief
Perspectief in werk