Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Vorig jaar heeft OVAL als branchevereniging deelgenomen aan een sessie over de impact van toekomstige ontwikkelingen op de psychosociale arbeidsbelasting van werkenden in 2040. Tijdens deze sessie werd er meegedacht over de richting van het project. TNO en RIVM hebben nu de resultaten van dit project gepresenteerd in een rapport. In dit rapport is te lezen dat verwacht wordt dat door maatschappelijke ontwikkelingen werkdruk verder zal toenemen. 

Steeds meer stress door werk

Werkenden ervaren steeds vaker stress door een (te) hoge werkdruk. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat stressklachten ervaart door werk de komende 20 jaar waarschijnlij verder zal toenemen. Op het werk kunnen werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen of ongewenst gedrag leiden tot stress. Ook individuele factoren zoals een ongezonde leefstijl zijn van invloed op de ontwikkeling van stressklachten. Genoeg tijd om te herstellen van het werk of voldoende leer- en ontwikkelmogelijkheden, helpen om minder stress op het werk te ervaren.

Acht maatschappelijke ontwikkelingen 

TNO en het RIVM beschrijven in het onderzoek 8 ontwikkelingen die de komende 20 jaar de meeste impact gaan hebben op de mentale belastbaarheid van werkenden. Dit zijn: de vergrijzende beroepsbevolking, de combinatie van werk en mantelzorg, de tekorten op de arbeidsmarkt, flexibele contracten, werken voor online platforms, kunstmatige intelligentie, hybride werken en ervaren prestatiedruk. 

Ontwikkelingen hebben vooral negatief effect

De 8 ontwikkelingen hebben naar verwachting vooral een negatieve impact. Zo zijn er minder mensen om het werk te doen. Dat komt bijvoorbeeld door de vergrijzing, de combinatie van werk met mantelzorg en de tekorten op de arbeidsmarkt. Hybride werken kan een positief effect hebben. Het biedt de ruimte om flexibel om te gaan met werktijden en werklocatie. Dat kan bijdragen aan een betere werk-privébalans. Als deze ontwikkelingen voor langere tijd een negatief effect hebben, dan verhoogt dit niet alleen de werkstress. Ook de kans op verzuim en arbeidsongeschiktheid neemt toe.

Lees het hele rapport 'De impact van maatschappelijke ontwikkelingen op de psychosociale arbeidsbelasting van werkenden'

03/04/2024

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter