Branche voor duurzame inzetbaarheid
← Terug naar het overzicht

Webinar ‘De Banenafspraak voor brancheorganisaties: hoe creëert u meerwaarde voor uw leden?

Aangesloten werkgevers krijgen te maken met talloze wetten en regelingen. Een daarvan is de Banenafspraak. Werkgevers, werknemers en overheid hebben afgesproken dat bedrijven in de marktsector tot 2026 100.000 banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Lukt dit niet, dan kan een quotumverplichting met boete worden opgelegd. Wat betekent dit voor leden? En hoe kunt u hen ondersteunen of samenwerken in deze?

LTO en de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland deelden in een webinar op 2 maart jl. hoe zij dit aanpakken. Onder de noemer ‘Agro werkt onbeperkt’ brengt LTO Nederland de Banenafspraak al sinds 2015 onder de aandacht bij haar leden. Liesbeth van der Vegt: “De sector is uitermate geschikt voor instroom van mensen met een arbeidsbeperking. Maar we vertellen wel het eerlijke verhaal met mogelijkheden én onmogelijkheden, voor werkgevers en werknemers. We hebben ervaren dat inspiratie met praktijkcases heel goed werkt: werkgevers horen graag van hun collega’s hoe het nu echt zit. Door de voordelen in de bedrijfsvoering te benoemen zien werkgevers dat het kansen biedt om nu juist met dit thema aan de slag te gaan.”

De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland heeft enkele jaren geleden met UWV een convenant gesloten over instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de afgelopen periode is veel inzet gepleegd om de leden groepsgewijs en individueel te benaderen over de Banenafspraak. Peter Rietbergen (UWV) vertelt tijdens dit webinar over de werking van het convenant en de wijze waarop zij leden hebben geënthousiasmeerd om mee te doen met de Banenafspraak. Het is tevens van belang om met sectoren te praten over samenwerking, en zo ook nieuwe functies te creëren. Heeft u het webinar gemist en wilt u het terugkijken? Dat kan hier.

Bron: Op naar de 100.000 banen